АстраЗенека стартира кампания за залесяване в големите градове в страната

Днес, 23.10.2018 г., в Борисовата градина биофармацевтичната компания АстраЗенека България постави началото на поредица от събития по повод Месеца за борба с рака на белия дроб - ноември. Екипът на компанията засади 25 сребролистни липи, като инициативата протече под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“.

Целта е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.

„С инициативата днес поставяме началото на кампания по повод месеца за борба с рак на белия дроб - ноември, включваща засаждането на дръвчета в дворните пространства на онкологичните центрове в страната. В подкрепа на мисията на АстраЗенека - чрез силата на науката и иновацията да подобряваме здравето и качеството на живот, вярваме, че здравето на природата има съществен принос за това“, каза Зоя Паунова - изпълнителен директор на АстраЗенека България.

В събитието участва и председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев. Той приветства кампанията на АстраЗенека по повод Месеца за борбата с рака на белия дроб и обобщи провежданите от Столична община 4 скринингови програми с цел превенцията на онкологичните заболявания.

„Миналата година най-старият парк в София навърши 135 години. Днес Борисовата градина вече е облагородена с нова алея с липи, които ще радват столичани в бъдеще“, каза директорът на Общинско предприятие „Паркове и градини“ Милена Васева. Тя  връчи благодарствена грамота на екипа на АстраЗенека за екологичната инициатива.

Д-р Борислав Димитров, специалист онколог от СБАЛОЗ София-град представи актуални данни за разпространението, диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Над 2 млн. души ще бъдат диагностицирани с болестта в световен мащаб през 2018, а над 1,8 млн. души ще загинат. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. Годишно в Европа 270 000 от диагностицираните със заболяването умират.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.

Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение.

Симптомите при рака на белия дроб се срещат предимно при късните стадии на заболяването. Те най-често включват постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции (пневмония, бронхит), затруднено преглъщане. Ако ракът се е разпространил извън белия дроб, симптомите са: необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. В ранните стадии ракът на белия дроб рядко има забележими симптоми, в следствие на което се диагностицира по-често в късните стадии на заболяването, когато е почти невъзможно да бъде излекуван. Понякога се открива случайно при рентгенова снимка напр. по повод на бронхопневмония. Данните сочат, че 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми.

При част от пациентите се установяват генетични мутации, а когато такива се открият е подходящо прилагането на таргетна терапия, която води до по-добри резултати и по-добро качество на живот от химиотерапията. Затова и генетичните изследвания са важна част от диагностичния процес. Чрез тях могат да се идентифицират точните пациенти, при които персонализираната терапия би била приложима и ефективна. Генетичните тестове показват дали туморът има характеристики, които го правят податлив на лечение. Тези характеристики (биомаркери) могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение, а благодарение на персонализираната терапия пациентите получават надежда за по-дълъг и качествен живот.