Отбелязваме месеца за борба с рака на яйчниците – септември

 

През септември отбелязваме Месеца за борба с рака на яйчниците. Целта е да се повиши информираността за болестта, като се обърне  внимание на рисковите фактори, симптоми, ранна диагностика.

През 2020 г., предвид пандемията от COVID-19, в България месецът ще бъде отбелязан чрез дигитална информационна кампания. На Facebook страницата „Животът те обича“ през целия месец ще бъде публикувана полезна информация за заболяването, поведението при него, както и полезни съвети по отношение на хранителния режим, физическата активност и психологическа подкрепа при пациентите и техните близки.

Според статистиката, ракът на яйчниците или овариален карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в световен мащаб, а в България е на шесто място сред злокачествените  заболявания. Всяка година около 240 000 жени в света и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Очакванията са до 2035 г. новите случаи на оварилен карцином на година да се увеличат с 55%.

В ранен стадий, симптомите на болестта може да са малко или да липсват, което води до диагностициране на до 80% от случаите на овариален карцином в напреднал стадий.

Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми  често се срещат и при жени, които нямат рак на яйчниците и могат да са резултат на други причини. Ето защо е важно при проявата им да се търси навременна медицинска помощ.

Точната причина за развитие на рак на яйчниците не е известна, но има няколко фактора, които могат да увеличат риска. Това, което е важно да знаем е, че наличието на рискови фактори увеличава възможността от развитие на рак, но това не означава, че задължително ще се развие рак. Рисковите факторите са свързани с начина на живот (затлъстяване и тютюнопушене), хормонални проблеми (ранна/късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормон-заместителна терапия) и фамилни/генетични (история в семейството на роднина с рак на гърдата, майка или сестра с рак на яйчниците, мутации на  гените BRCA1 и BRCA2 ).

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост намалява с увеличаването на стадия на болестта. Ранното диагностициране на заболяването води до по-добра преживяемост. Навременна профилактика и превенция са най-важни!

„Животът те обича“ обединява и подкрепя пациентите с рак на яйчниците и рак на гърдата, както и техните близки. „Животът те обича“ има за цел да повишава информираността за заболяванията, да оказва подкрепа на пациентите и техните близки, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция на двете заболявания. Страницата „Животът те обича“ се реализира от биофармацевтична компания АстраЗенека България.