Изпълнителният директор на АстраЗенека България взе участие в Третата годишна здравна конференция, организирана от вестник „Капитал“ на тема „Може ли здравният сектор да бъде двигател на икономическия растеж?“

Зоя Паунова участва като лектор в Третата годишна здравна конференция, организирана от вестник „Капитал“, посветена на ролята на здравеопазването като един от двигателите на икономическия растеж. В дебата се включиха представители на здравните институции, съсловните здравни и пациентски организации и фармацевтичната индустрия. Изпълнителният директор на АстраЗенека България  и председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Зоя Паунова, представи презентация на тема „Инвестициите на фармацевтичния сектор в българското здравеопазване“ с фокус върху инвестициите в иновация, персонализирана терапия и осигуряването на достъпа на българските пациенти до иновативно лечение.

„Над 115 млн. лева фармацевтичната индустрия ще възстанови в бюджета на касата под формата на отстъпки за 2015 и 2016 г. Всеки осми пациент, лекуван по здравна каса в България, ще бъде лекуван благодарение на инвестицията на иновативните фармацевтични компании. Ако към тази сума се добавят и 450 млн. лева, които годишно се инвестират в клинични изпитвания и програми за ранен достъп до лечение, то стойността на общата инвестиция ще надхвърли 500 млн. лева.“, обобщи Зоя Паунова.