Персонализирана здравна грижа: промяна на начина, по който използваме лекарствата


В АстраЗенека персонализираната здравна грижа означава да намерим пациента, който би имал най-голяма полза от лекарството.    

Подходът предполага детайлно разбиране на биологията на заболяването, идентифициране на биомаркери и разработването на тестове, известни като съпътстваща диагностика, която лекарите могат да използват, за да определят кой пациент е най-вероятно отговори на лечение с таргетирана терапия.    

Най-голям напредък в персонализираната грижа е налице при лечението на рак. Един пример за този подход е откритието, че пациентите с рак на белия дроб, които са с активиращи мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор, са по-склонни да реагират на медекаменти, които инхибират този път1.    

Секвенирането от следващо поколение (NGS) е нова технология, която ни води на прага на нови достижения. Стремежът да се секвенира първият човешкия геном ангажира международен консорциум от 200 учени, отне 10 години и струва почти 3 милиарда долара. Чрез NGS, секвенирането на целия геном вече може да се извърши само за няколко дни срещу по-малко от 1 000 щатски долара2.    

Такъв напредък обаче води със себе си и нови трудности - най-голямото предизвикателство вече не е липсата на  генетични данни. Предизвикателството сега е как да се справим с този голям обем от данни - а той наистина е много голям – и как да ги тълкуваме, за да ги превърнем в познание.    

Амбициите на АстраЗенека за персонализирана здравна грижа отиват по-далеч от лечението на рака. Те имат за цел да приложат експертния опит на екипа в заболяванията от всички наши терапевтични области. Обичайни състояния, като наример сърдечносъдови и метаболитни заболявания, могат да бъдат причинени от комбинация  от фактори на средата и генетични фактори. Сърдечносъдовите заболявания са главната причина за смъртност в световен мащаб и за съжаление все още са открити само малък процент от гените, които допринасят за риска от това заболяване4.