Нови подходи в лечението на астма


Останали от далечното минало предразсъдъци са се пренесли в разбирането как се лекува астма днес. 

Инхалационните терапии са продукт на най-ранните цивилизации. Благодарение на напредъка през ХХ век, вече в много случаи е възможно симптомите на астма да бъдат управлявани. Ясното разбиране на заболяването обаче убягва на учените в продължение на векове.    

В началото на 90-те години на ХХ век започват да се натрупват данни, че клетки и сигнали от имунната система се явяват основна причина за недостига на въздух, хиперреактивността на дихателните пътища и свиването на гладката мускулатура на дихателните пътища. Със силата на  имунологията изследователите откриват определена имунна реакция за елиминиране на нахлуващите патогени. Когато тази реакция се прояви в белия дроб, може да доведе до дисбаланс в имунната система и до хронично възпаление.    

Учени от АстраЗенека са насочили усилията си върху разработване на терапия, предназначена да възстановяви здравословния баланс на имунната система при пациенти, страдащи от астма. Имунната система използва група от рецептори за идентифициране на патогените и активира реакция, за да ги елиминира. Откриването на тези рецептори, известни като Toll-подобни рецептори или TLRs, дава възможност на опитите да се коригира свързаният с астмата дисбаланс на имунния отговор.    

До сега са идентифицирани десет вида рецептори. Годините на мащабни вътрешни и външни изследователски усилия помогнаха да се стесни обхватът на проучванията до TLR9. Днес, АстраЗенека работи с Dynavax - биотехнологична компания, специализирана в биологията на TLR. Съвмесно, компаниите разработват агонист, който взаимодейства с TLR9, за да намали патогенната имуннна реакция, която е причинител на астма.