АстраЗенека България стартира академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“

По повод предстоящия Световен Ден на Диабета,  АстраЗенека България стартира академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“. Тя се организира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Емма Хопкинс.

„Водена от социално отговорната си политика за грижа към пациента, АстраЗенека стартира тази дългосрочна обучителна програма с цел до българското общество да достигне полезна информация за превенцията и ранната диагностика на захарен диабет тип 2, социално значимо заболяване, заплашващо да се превърне в пандемия.“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на компанията.

Темата на първия модул от обучителната програма бе „Диабет и сърдечно-съдов риск“ с гост-лектор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и Ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София.

Бяха представени данни, че захарният диабет е петата водеща причина за смъртност в света (1). Основна причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите усложнения на заболяването(2). При половината от хората с диабет съдови усложнения (микро- и макросъдови) се установяват още при поставяне на диагнозата(3). Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен(4). Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2 имат установено сърдечно-съдово заболяване.

В основата на усложненията наред с незадоволителния контрол на кръвната захар, са и сърдечно-съдовите рискови фактори, които са много чести сред пациентите със захарен диабет тип 2. Данните сочат, че(5):

- 90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване

- 60% имат повишено артериално налягане,

- 56% имат отклонения в липидния профил

Очевидно е, че болшинството пациенти със захарен диабет тип 2 имат много и разнообразни сърдечно-съдови рискови фактори. Ето защо, усилията в лечението на захарен диабет тип 2 трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др. Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен  рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечно-съдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на захарен диабет тип 2 да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане.

Проф. Танкова обясни, че идеалният подход към захарен диабет тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло. „Пациентите със захарен диабет тип 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на захарен диабет тип 2“ – заключи проф. Танкова.

 

1. Roglic G, et al. Diabetes Care 2005;28:2130–5

2. Geiss LS, et al. In: Diabetes in America. 2nd ed. NIH Publication No. 95-1468. 1995:233-257.

3. UK Prospective Diabetes Study

4. Stratton IM, et al. BMJ 2000;321:405–12.

5. ESC/EASD Guidelines on diabetes, pre-diabetes and CV diseases, 2013

 

Atlas 1010383.011