По повод предстоящия Световен Ден на Диабета,  АстраЗенека България стартира академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“. Тя се организира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Емма Хопкинс.

„Водена от социално отговорната си политика за грижа към пациента, АстраЗенека стартира тази дългосрочна обучителна програма с цел до българското общество да достигне полезна информация за превенцията и ранната диагностика на захарен диабет тип 2, социално значимо заболяване, заплашващо да се превърне в пандемия.“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на компанията.

Темата на първия модул от обучителната програма бе „Диабет и сърдечно-съдов риск“ с гост-лектор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и Ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София.

Бяха представени данни, че захарният диабет е петата водеща причина за смъртност в света (1). Основна причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите усложнения на заболяването(2). При половината от хората с диабет съдови усложнения (микро- и макросъдови) се установяват още при поставяне на диагнозата(3). Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен(4). Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2 имат установено сърдечно-съдово заболяване.

В основата на усложненията наред с незадоволителния контрол на кръвната захар, са и сърдечно-съдовите рискови фактори, които са много чести сред пациентите със захарен диабет тип 2. Данните сочат, че(5):

- 90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване

- 60% имат повишено артериално налягане,

- 56% имат отклонения в липидния профил

Очевидно е, че болшинството пациенти със захарен диабет тип 2 имат много и разнообразни сърдечно-съдови рискови фактори. Ето защо, усилията в лечението на захарен диабет тип 2 трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др. Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен  рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечно-съдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на захарен диабет тип 2 да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане.

Проф. Танкова обясни, че идеалният подход към захарен диабет тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло. „Пациентите със захарен диабет тип 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на захарен диабет тип 2“ – заключи проф. Танкова.

1. Roglic G, et al. Diabetes Care 2005;28:2130–5

2. Geiss LS, et al. In: Diabetes in America. 2nd ed. NIH Publication No. 95-1468. 1995:233-257.

3. UK Prospective Diabetes Study

4. Stratton IM, et al. BMJ 2000;321:405–12.

5. ESC/EASD Guidelines on diabetes, pre-diabetes and CV diseases, 2013

Atlas 1010383.011