Изпълнителният директор на АстраЗенека България Зоя Паунова участва в българо-шведски бизнес форум в София

Изпълнителният директор на АстраЗенека България Зоя Паунова, в качеството си на почетен генерален консул на Кралство Швеция в България, участва в българо-шведски бизнес форум в София. Той е организиран от заместник-министър на икономиката Александър Манолев и от посланичката на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

По време на събитието бяха представени данни от проучване на бизнес климата в двете държави. За периода 2012-2016 г. шведски компании в България са осигурили работни места за над 8 500 българи. Инвестициите им у нас за същия период възлизат на 200 млн. лв. Те са предимно в сферата на телекомуникации, производство на машини и съоръжения, превозни средства, електроника и електротехника. Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си в следващите 3 години.

На форума бе отчетено, че и Швеция предлага много възможности за българския бизнес - разширяване на пазара на български хранителни стоки и осъществяване на преки контакти в сектори като химическата и фармацевтичната промишленост, текстил, производството на мебели, машини, оборудване и услуги в областта на компютърните технологии и др.

През 2017 г. се отчита над 20% ръст на двустранния стокообмен между държавите. За момента вносът в България е по-голям, но за насърчаването на българските инвестиции в Швеция се планира организирането на подобен бизнес форум в Скандинавската страна.

Според Зоя Паунова шведските компании инвестират в страната ни, тъй като тук има талантливи, способни и с познания на чужди езици млади хора.