70% от инвестициите в иновации в България са за клинични проучвания

Изпълнителният директор на АстраЗенека  България и председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтичи производители в България (АРФАРМ) Зоя Паунова участва в диcкycия на тема „Фаpмацията – между иноватовните и генеричните лекарства“. Форумът е част от националната кампания „Новата BG икономика“ на в. „24 часа“ и списание „.bg/Иноватор“.

По време на събитието Зоя Паунова заяви, че страстта за развитието на ново поколение медикаменти в световен мащаб се разпалва още по-силно след разчитането на човешкия геном. Така през 2015 г. FDA  одобрява 45 нови медикамента в САЩ, което не се е случвало от 1940 г. насам. Тя добави, че иновативният сектор заема второ място по мащаб на инвестициите в Европа след автомобилния. Зад създаването на всяка нова молекула стоят колосални инвестиции. За разработването на един медикамент се инвестират от 1 до 4 млрд. долара.

„България е в първите 4-5 страни на ЕС  с 70% дял на инвестициите, осъществени в разгръщане на мащабна клинична програма“, съобщи още Зоя Паунова.

На форума стана ясно, че АРФАРМ настоява за прилагане на изпитани в Европа практики за проследяване на ефекта от терапията с лекарства. Работещите механизми за такова проследяване включва създаване на експертни групи по заболявания с участието на научната общност, които проследяват и събират данните за заболеваемостта и терапиите на пациентите. След това на база на тези данни се създават регистри по заболявания, които представляват реалната информация за болните.