АстраЗенека България подкрепи информационна кампания, свързана с отбелязване на Световния месец за борба с рака на белия дроб – ноември

През ноември по инициатива на Националната Пациентска Организация (НПО) Бяха проведени пресконференции във Варна, Пловдив и София за отбелязване на Световният месец за борба с рака на белия дроб – ноември. В събитията взеха участие водещи специалисти, свързани с лечението на белодробния рак. Екипът на  AstraZeneca България подкрепи кампанията, чиято основна цел е да се повиши обществената информираност относно необходимостта от превенция, ранно диагностициране и персонализиран подход в лечението на белодробния карцином. Във Варна взе участие доц. д-р Димитър Калев - председател на Организационния комитет на конференция МОРЕ 2017 и медицински онколог в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ гр. Варна. Събитието в Пловдив бе с участието на  д-р Росица Кръстева - специалист по медицинска онкология и председател на Клуб „Млад онколог“ и проф. Кристиян Манеголд -  член на Борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет. В София пресконференцията включваше мултидисциплинарен екип: д-р Марчела Колева., медицински онколог, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, проф. д-р Данаил Петров, началник Клиника по гръдна хирургия, МБАЛББ „Света София“ ЕАД, д-р Александрина Влахова., Клиника по обща и клинична патология към УМБАЛ „Александровска“. И в трите събития гледната точка на пациентите бе представена от д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ към Национална пациентска организация.

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година, ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи, повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно.  

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация.  

Въпреки установената и доказана причинно-следствена връзка между рака на белия дроб и тютюнопушенето, е важно да се отбележи, че белодробният рак се среща и при пациенти непушачи. Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот. Относно диагностицираните с болестта пушачи, проучванията показват, че спирането на тютюнопушенето значително подобрява преживяемостта на пациентите.

Като един от основните проблеми, свързан със заболяването, беше посочена недостатъчната профилактика и късното диагностициране, което е следствие от липсата на симптоми в ранните му стадии. Ранното откриване на заболяването обикновено се дължи на рентгенови снимки по повод други заболявания. Наличието на симптоми в преобладаващите случаи вече говори за напреднал стадий - над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. В тези случаи възможностите за лечение са ограничени и основна цел на специалистите става удължаването на живота на пациента.

Специално внимание беше обърнато на персонализирания подход в лечението на онкологичните заболявания. За част от пациентите с рак на бял дроб има подходящи терапии – т.нар. таргетни, за определянето на които е необходимо да се извърши генетичен анализ, който да покаже дали туморът е подходящ за лечение с таргетна терапия (дали има определени биомаркери).