Позиция на АстраЗенека България

ПОЗИЦИЯ НА АСТРАЗЕНЕКА БЪЛГАРИЯ

Преговорите за доставка на ваксини срещу COVID-19 за всички страни-членки на Европейския съюз (ЕС) са водени само и единствено с Европейската комисия (ЕК). Европейският парламент, евродепутатите, правителствата на отделните държави-членки и локалните офиси на компаниите не са участвали в договорния процес.

АстраЗенека, както централата, така и българският екип, не са водили преговори за доставка на ваксина срещу COVID-19 с българското правителство.

Подписаният договор с Европейската комисия надгражда постигнатото съгласие с Европейския алианс за ваксините (IVA) и ще подкрепи производството на до 400 млн. дози от кандидат-ваксината срещу  COVID-19 на АстраЗенека и Оксфордския университет. Доставките ще започнат след очакваното регулаторно одобрение в началото на 2021 г.

Договорените количества ваксини са съобразени с редица фактори, сред които е производственият капацитет.

Всички страни-членки имат равнопоставен достъп до потенциалната ваксина.

Припомняме, че водена от социално отговорната си политика, АстраЗенека предоставя ваксината без печалба в целия свят, включително в Европа за периода на пандемията.