Позиция на АстраЗенека относно предприети правни действия от ЕС

АстраЗенека изразява съжаление за решението на Европейската комисия да предприеме правни действия във връзка с доставката на COVID 19 Vaccine AstraZeneca.

След безпрецедентна година на научни открития, много сложни преговори и  предизвикателства в производството, компанията е на път да достави почти 50 млн дози до европейските страни до края на април, в съответствие с нашата прогноза.

АстраЗенека е спазила изцяло споразумението за предварителна покупка с Европейската комисия и ще се защити в съда. Вярваме, че какъвто и да било  съдебен процес е неоснователен и приветстваме възможността да разрешим този спор възможно най-скоро.

Оценяваме свършената работа от страна на политически лидери и здравни специалисти в държавите-членки, които направиха ваксинационните кампании в Европа възможни, и ще продължим да подпомагаме процеса, доколкото можем.

Ваксините са трудни за производство, както се вижда от предизвикателствата с доставките, с които се сблъскват няколко компании в Европа и по света. Постигаме напредък в справянето с техническите трудности и има подобрение, но производственият цикъл на ваксината е много дълъг, което означава, че тези подобрения отнемат време, за да доведат до нарастване на броя дози готови ваксини.

Предстои ни много работа в ЕС и навсякъде другаде, тъй като продължаваме да се справяме с ужасната пандемия и въвеждането на ваксинационните програми.

АстраЗенека ще има важна роля, и намерението ни остава да направим това по честен и справедлив начин,  без печалба, по време на пандемията в ЕС и по света.

ЕС подкрепи програмата COVAX за справедлив достъп на ваксини в страните с ниски и средни доходи. Понастоящем АстраЗенека е водещ доставчик в повече от 100 страни чрез COVAX, осигуряващ 97% от доставките до момента.

За производството на всяка доза е използван  ваксинен серум с произход извън ЕС.

Оставаме в очакване да работим конструктивно с Европейската комисия за ваксинирането на възможно най-много хора. Хиляди наши служители работят денонощно, водени от желанието да помогнат на света, без печалба. Те остават ангажирани да доставят нашата ваксина на хората в Европа и по света.